Vogelgriep

De vogelgriep in Nederland is ernstig. Op verschillende plekken in het land worden dode wilde (water)vogels gevonden en zijn er uitbraken op pluimveebedrijven.

Lees voor
  Contact

Algemene infectieziektebestrijding

088 - 308 33 61 (ma t/m vrij)
9.00-16.00 uur voor inwoners
8.30-17.00 uur voor intercollegiaal overleg

F 088 - 308 39 20
infectieziektenhm@ggdhm.nl

Op de website van het RIVM kun je veel informatie vinden over vogelgriep. Ook bij de NVWA vind je betrouwbare informatie.

Vogelgriep komt over de hele wereld voor. Veel watervogels zijn drager van griepvirussen, maar worden er zelf niet ziek van. Contact tussen wilde watervogels en pluimvee wordt gezien als een oorzaak van uitbraken van vogelgriep onder pluimvee.

Maatregelen

De overheid heeft maatregelen genomen om deze ziekte te bestrijden. Pluimveehouders en hobbyhouders moeten hun vogels ophokken/afschermen (ophokplicht en afschermplicht).

Wat kun jij doen?

  • Raak geen zieke of dode wilde (water)vogels aan;
  • Houd uit voorzorg je hond aan de lijn op plekken waar dode watervogels kunnen liggen. Zo voorkom je dat jouw hond in contact komt met besmette vogels;
  • Meld je vondst (één of meerdere dode wilde vogels op 1 locatie) via de NVWA.

Wat doet de GGD?

In het geval van vogelgriep op een bedrijf, zal de GGD medicatie en vaccinatie verstrekken aan de betrokkenen om te voorkomen dat zij ziek worden van de vogelgriep.

Heb je vragen?

Je kunt contact opnemen met het team infectieziektebestrijding. Zie de contactgegevens in het blauwe blokje op deze pagina.