Studenten en infectieziekten

Als student leef je over het algemeen met veel mensen dicht bij elkaar. Daardoor is de kans groter dat je een infectieziekte krijgt.

Lees voor
  Contact

Algemene infectieziektebestrijding

088 - 308 33 61
(maandag t/m vrijdag van 08.30 - 17.00 uur)
F 
088 - 308 39 20
infectieziektenhm@ggdhm.nl

Je kunt dit risico verkleinen door te zorgen voor een schone omgeving. Lucht je kamer en de gemeenschappelijke leefruimtes elke dag. Maak regelmatig schoon in huis en breng volle vuilniszakken meteen weg. Verschoon je beddengoed elke week. Deel geen tandenborstels, scheermesjes en ongewassen kleding met elkaar.

Veel voorkomende infectieziekten

Corona, schurft, maagdarminfecties, bof, meningitis en soa’s zijn voorbeelden van infectieziekten die vaker voorkomen onder studenten. Informatie over deze ziekten vind je bij het RIVM, maar je kunt ook onze folder (pdf) bekijken.

Scabiës / schurft

Bij schurft heb je heftige jeuk, vooral ’s nachts. Verder kun je soms schilferende gangetjes in de huid zien. Ook kunnen er blaasjes of pukkeltjes zitten. Deze huidproblemen zijn vooral te zien tussen de vingers en tenen en aan de polsen.

Heb je jeuk en denk je aan schurft? Maak een afspraak bij je huisarts, want deze besmettelijke huidaandoening is goed te behandelen met een speciale crème en hygiënemaatregelen. Met vragen over de behandeling van schurft of het uitvoeren van de hygiënemaatregelen in je studentenhuis kun je ook terecht bij de GGD Hollands Midden.

Wij gaan samen met jou na van wie je het mogelijk hebt gekregen en wie nog meer besmet zijn. Wij ondersteunen je bij het waarschuwen van mensen die risico hebben gelopen, en zorgen dat zij ook worden behandeld. Jij krijgt daarvoor van ons de recepten. Want schurft behandel je samen, tegelijk.  Zo nodig maken we eerst een afspraak op ons scabiësspreekuur en onderzoeken we of je inderdaad schurft hebt. Een consult op het scabiësspreekuur declareren we bij jouw zorgverzekering.