Studenten en infectieziekten

Als student leef je over het algemeen met veel mensen dicht bij elkaar. Daardoor is de kans groter dat je een infectieziekte krijgt.

Lees voor
  Contact

Algemene infectieziektebestrijding

088 - 308 33 61 (ma t/m vrij)
9.00-16.00 uur voor inwoners
8.30-17.00 uur voor intercollegiaal overleg

T 088 - 308 30 00 (als je een uitbraak wilt melden buiten kantooruren)
infectieziektenhm@ggdhm.nl

Je kunt dit risico verkleinen door te zorgen voor een schone omgeving. Lucht je kamer en de gemeenschappelijke leefruimtes elke dag. Maak regelmatig schoon in huis en breng volle vuilniszakken meteen weg. Verschoon je beddengoed elke week. Deel geen tandenborstels, scheermesjes en ongewassen kleding met elkaar.

Veel voorkomende infectieziekten

Corona, schurft, maagdarminfecties, bof, meningitis en soa’s zijn voorbeelden van infectieziekten die vaker voorkomen onder studenten. Informatie over deze ziekten vind je bij het RIVM.

Scabiës / schurft

Schurft, ook wel bekend als scabiës, is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de scabiësmijt, die leeft van het eten van huidschilfers. Overdracht vindt plaats door intensief huidcontact (meer dan 15 minuten) en seksueel contact.
Bij schurft heb je heftige jeuk, vooral ’s nachts. Verder kun je soms schilferende gangetjes in de huid zien. Ook kunnen er blaasjes of pukkeltjes zitten. Deze huidproblemen zijn vooral te zien tussen de vingers en tenen en aan de polsen.

Heb je jeuk en denk je aan schurft? Maak een afspraak bij je huisarts. Schurft gaat niet vanzelf over, maar is goed te behandelen met een speciale crème en/of tabletten, maar altijd in combinatie met hygiënemaatregelen. Met vragen over de behandeling van schurft of het uitvoeren van de hygiënemaatregelen in je studentenhuis kun je bij ons terecht.

Wij gaan samen met jou na van wie je het mogelijk hebt gekregen en wie nog meer besmet zijn. Wij ondersteunen je bij het waarschuwen van mensen die risico hebben gelopen, en zorgen dat zij ook worden behandeld. Jij krijgt daarvoor van ons de recepten. Dit kan alleen in samenspraak met de huisarts of dermatoloog. Daarnaast is loxazol (zalf) vrij verkrijgbaar bij de apotheek. Schurft behandel je samen, en tegelijkertijd.

We kunnen je ondersteunen bij het waarschuwen van mensen die risico hebben gelopen en geven informatie over hoe zij kunnen voorkomen dat zij klachten van schurft krijgen.

In verband met de momenteel zeer hoge infectiedruk onder de Leidse studenten, is het schurftspreekuur momenteel niet effectief in het bestrijden van de uitbraak. We zijn daarom voorlopig gestopt met dit spreekuur. Om schurft te bestrijden ligt onze focus nu op voorlichting, contactonderzoek en eventuele behandeling en niet op de diagnostiek.

Bekijk de animatie van het RIVM: wat is schurft-scabiës?

Onderzoek "Schurft aan schurft"

Samen met GGD Rotterdam en het Erasmus MC doen we een onderzoek onder studenten. Met dit onderzoek willen we in kaart brengen welke barrières de studenten ervaren bij de preventie en behandeling van schurft. Met die kennis kunnen we onze voorlichting en adviezen aan studenten verbeteren. Meer informatie vind je op de pagina over het onderzoek "Schurft aan schurft". N.B: De vragenlijst hiervoor is per 24 juli 2023 gesloten. De verloting van de cadeaubonnen zal in de komende weken plaatsvinden. Aan alle deelnemers: hartelijk dank voor het invullen van de vragenlijst!

HPV

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus kan baarmoederhalskanker en genitale wratten veroorzaken. Het kan ook kanker bij de penis, anus, schaamlippen, vagina, en mond- en keelholte veroorzaken. Je krijgt HPV(humaan papillomavirus) via seksuele handelingen. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. En bijna altijd ruimt het lichaam dit virus zelf weer op. Met de HPV-vaccinatie ben je goed beschermd tegen HPV-infecties.

Bof

De bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Het is een besmettelijke ziekte, die gekenmerkt wordt door een ontsteking van de speekselklier bij het oor - je krijgt een dikke wang. Het virus kan overgedragen worden door hoesten en niezen. Goede hand-hoesthygiëne is dus belangrijk om de kans op overdracht van het virus te verminderen.
Kijk voor meer informatie bij het RIVM

Meningitis

Meningitis is een hersenvliesonsteking die meestal veroorzaakt wordt door bacteriën, maar kan ook ontstaan door besmetting met een virus. Het komt niet vaak voor, maar vanwege de ernst is het van belang hier alert op te zijn.

Meningitis verspreidt zich op verschillende manieren. Via de lucht, via druppeltjes vanuit de neus-keelholte of via direct contact (zoenen).
De klachten bestaan uit plotseling ziek zijn met hoge koorts, vaak gepaard met nekstijfheid, waardoor de kin niet meer op de borst gelegd kan worden. Ook kunnen rode vlekjes (puntbloedinkjes) ontstaan in de huid. Als je met een glas op de huid duwt en de vlekjes gaan niet weg, dan is er sprake van puntbloedinkjes. Neem in dit geval direct contact op met een arts!
De arts zal de behandeling inzetten. Verder neemt de GGD mogelijk later nog contact op voor bron- en contactonderzoek.

Maagdarminfectie

Een maagdarminfectie wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet, die de darmwand aantast. Je kunt minder eetlust hebben, misselijk zijn en overgeven, diarree hebben en buikkrampen.
Verspreiding kan via handen plaatsvinden, zeker na slechte hygiëne bij toiletbezoek. Daarnaast kun je door het eten van besmet voedsel ziek worden.
Zorg voor goede handhygiëne, verhit voedsel goed en bewaar en bereid het voedsel op de goede manier. Maak de wc regelmatig schoon, en bij vermoeden van een uitbraak in je studentenhuis ook de deurklinken, lichtknoppen en de kraan.

Soa's

Kijk voor informatie over de verschillende soa's bij het RIVM. Voor testen kijk je op onze website

naar boven