HPV-vaccinatie alleen in 2023 gratis voor jongvolwassenen

Jonge mannen en vrouwen van 19 tot 27 jaar kunnen zich vanaf 6 februari bij Hecht GGD Hollands Midden kosteloos laten vaccineren tegen het HPV-virus. We openen hiervoor binnenkort diverse HPV-vaccinatielocaties verspreid over de regio. De vaccinatie beschermt tegen 6 soorten kanker die HPV kan veroorzaken zoals kanker aan de penis en baarmoederhals.
Lees voor

In januari en februari 2023 nodigt het RIVM iedereen uit die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 is geboren en nog niet of niet volledig is gevaccineerd tegen het humaan papillomavirus (HPV). Alleen in 2023 is HPV-vaccinatie gratis voor deze leeftijdsgroep. Na dit jaar zijn de kosten voor eigen rekening. Tieners krijgen de HPV-vaccinatie al kosteloos aangeboden, als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Wie voor 1996 is geboren, kan zich via de huisarts of GGD op eigen kosten laten vaccineren tegen HPV.

Besmettelijk

Iemand die een HPV-infectie heeft, merkt er meestal niets van. Het virus is wel heel besmettelijk: 8 op de 10 mensen raken 1 of meer keren in hun leven besmet met HPV. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid of mond tijdens seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen 2 jaar zelf op. Als dat niet gebeurt, kan op latere leeftijd kanker ontstaan in onder andere de mond- en keelholte, anus, vagina, schaamlippen, baarmoederhals en penis. Vaccinatie maakt de kans op deze 6 soorten kanker door HPV veel kleiner. Vaccineren is ook zinvol voor wie al seksueel actief is. De vaccinatie beschermt tegen toekomstige besmettingen.

Plan afspraak (ruim) voor de zomer

Via hpvafspraak.nl of 0800 - 1608 kunnen jongvolwassenen een afspraak inplannen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig, met een half jaar ertussen. Daarom is het belangrijk om de eerste prik (ruim) voor de zomer te plannen. Want alleen dan kunnen in 2023 nog beide benodigde prikken kosteloos worden gehaald.

HPV-priklocaties in Hollands Midden

Hecht GGD Hollands Midden opent binnenkort HPV-priklocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Lisse, Noordwijk, Nieuwerkerk aan den IJssel, Roelofarendsveen en Schoonhoven waar jongvolwassenen zich kunnen laten vaccineren. Dit kan alleen op afspraak. Kijk hier voor meer informatie.

Landelijke campagne

Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen weinig weten over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en de vaccinatie. Woensdag 11 januari is daarom een landelijke campagne gestart met de slogan: Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker. Jongeren krijgen de oproep zich goed te informeren over HPV en de vaccinatie. Ze kunnen hierbij onder andere gebruik maken van de online HPV Keuzehulp.

Meer informatie

Meer weten over HPV en de HPV-vaccinatie? Lees meer op de website van het RIVM.

 

Publicatie datum: 11 januari 2023 15:27