Onderzoek naar blaastest op Leidse GGD coronatestlocatie

De komende weken vragen we bezoekers van onze coronatestlocatie in Leiden of ze naast de NAAT-test (zoals een PCR of TMA) ook een blaastest willen doen. De resultaten van beide testen worden vergeleken. Zo wordt onderzocht hoe betrouwbaar de blaastest is.
Lees voor

Voor deze test blaast de deelnemer driemaal krachtig in een blaaspijpje. Het blaaspijpje gaat daarna in een analyse-unit en binnen een paar minuten is de uitslag bekend. Dat resultaat wordt vergeleken met die van de NAAT-test. Op deze manier wordt onderzocht hoe betrouwbaar de blaastest is voor het opsporen van corona.

Johan Jongsma, directeur Research & Development van Eurofins Clinical Diagnostics, het laboratorium dat deze blaastest initieert: “De blaastest is minder belastend voor mensen. Als de blaastest betrouwbaar blijkt, kunnen hiermee groepen zoals bedrijven en evenementen laagdrempelig en snel worden getest op COVID-19. De GGD is natuurlijk dé plek waar onze doelgroep komt. We zijn daarom heel blij met de medewerking van Hecht GGD Hollands Midden.” 

Wouter Raadsheer, corona-arts bij Hecht Hollands Midden en als projectleider betrokken bij de blaasstudie: “We vinden het als GGD belangrijk om bij te dragen aan innovaties. Daarom stellen we graag onze locatie en medewerkers beschikbaar voor het afnemen van de blaastesten.” 

Medewerking door bezoekers is op vrijwillige basis. Iedereen van 16 jaar of ouder mag meedoen. De blaasstudie stopt zodra 500 positieve NAAT-testen vergeleken zijn met de uitkomsten van de blaastesten.

Foto: Rob van Dullemen

Hoge opkomst vaccineren

Vorige week kwamen veel mensen een vaccinatie halen op onze vaccinatielocaties. Van woensdag tot en met zaterdag vaccineerden we bijna 6200 mensen, tegen ruim 3700 de week ervoor. 

We vragen niet waarom mensen een prik komen halen. Een verklaring voor de hoge opkomst lijkt de herinneringsactie van het RIVM. Sinds 8 juli stuurt het RIVM volwassenen die nog niet alle geadviseerde vaccinaties hebben gehaald een herinneringsbrief. Ook de zomervakantie en zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen, kunnen redenen zijn waarom meer mensen zich nu laten vaccineren.

Met de juiste set vaccinaties heb je een betere bescherming tegen een ernstig ziekteverloop. Bovendien verklein je de kans dat je anderen besmet. Heb je nog niet alle prikken gehad? Maak bij voorkeur een afspraak via 0800-7070 of coronavaccinatie-afspraak.nl. Met afspraak ben je sneller klaar. Zonder afspraak binnenlopen kan ook. Onze vaccinatielocaties zijn geopend van woensdag tot en met zaterdag, zie de adressen en openingstijden op ggdhm.nl/coronavaccinatie. We zetten voldoende medewerkers in om iedereen zo snel mogelijk te kunnen helpen.


Gedragsonderzoek: corona zowel positieve als negatieve impact op het leven

Ruim 33% van de deelnemers ervaart negatieve effecten van de coronacrisis op zijn of haar leven in het algemeen, 20% ziet positieve gevolgen. Dit blijkt uit de 20e ronde van het gedragsonderzoek naar corona in Hollands Midden.

Als negatieve effecten noemen deelnemers: veel thuis moeten blijven, beperkt zijn in vrijheid/spontaniteit, minder contacten met anderen, minder eropuit gaan en een verminderde mentale gezondheid. De meest genoemde positieve gevolgen zijn: meer waardering voor wat men heeft, meer digitale mogelijkheden, meer thuis werken, een gezondere leefstijl en meer tijd voor zichzelf.

De vragenlijst is ingevuld in de periode 8-12 juni. In deze periode golden alleen nog de basisadviezen voor hygiëne. Vanaf 10 juni verschenen de eerste berichten over toename van het aantal besmettingen en een mogelijke zomergolf.

De mentale gezondheid van de deelnemers is iets verbeterd vergeleken met de vorige meting in maart. Mensen ervaren minder eenzaamheid, stress en angst en meer positieve contacten. Alleen slaapproblemen worden nu weer iets meer genoemd.
De testbereidheid en naleving van leefregels bij klachten nemen af. Vergeleken met maart wordt er wel beter in huis geventileerd. Deelnemers schatten de kans om zelf besmet te raken in juni iets lager in dan in maart. Wel maakt 66% zich zorgen om een nieuwe opleving van het virus. 

Alle resultaten voor Hollands Midden zijn te vinden op eengezonderhollandsmidden.nl.


Cijfers regio Hollands Midden

 

Testen
Er zijn in week 28 1.747 testen in GGD-teststraten afgenomen bij inwoners van Hollands Midden (de week ervoor waren dit 1.936 testen). Het aantal inwoners van de regio dat zich liet testen nam dus af met 10%, dit in tegenstelling tot een landelijke stijging van 10%. In week 28 was het percentage positief 73%, net als de week ervoor. Voor de meeste mensen geldt het advies dat zij zich na een positieve zelftest niet alsnog bij de GGD hoeven testen. Daardoor geeft het percentage positief slechts een beperkt beeld. Uit kiemsurveillance en rioolwateronderzoek van het RIVM blijkt landelijk dat het gaat om bekende varianten van omikron, varianten die niet ziekmakender zijn.

Vaccineren
Op dit moment heeft 85% van de 12-plussers uit de regio een eerste prik gehad. 84% van de 12-plussers heeft de basisserie (2 prikken, of in geval van Janssen-vaccin 1 prik) gehad. Tot en met week 28 hebben 440.957 inwoners van onze regio een boosterprik gehad en 117.404 inwoners een herhaalprik gekregen. 

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op eengezonderhollandsmidden.nl.

 

Publicatie datum: 19 juli 2022 14:55