Zorg en gezondheid van vluchtelingen uit Oekraïne

De regio Hollands Midden zal in de komende periode een groot aantal vluchtelingen opvangen. Op deze pagina vind je wat we doen en waar je terecht kunt met vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Hollands Midden.

Lees voor

  Contact


 

Vragen over zorg of gezondheid in relatie tot de vluchtelingen uit Oekraïne, voor zowel professionals als particulieren:
T 085- 078 28 79 (ma-vrij van 9 tot 17 uur, zaterdag van 9 tot 13:30 uur, zondag gesloten)
oekraine@ggdhm.nl

Algemene info over de rol van de GGD en de GHOR

Op deze pagina van GGDGHOR vind je informatie over de rol van de GGD en de GHOR, en handige links naar meer informatie over de zorg voor en opvang van vluchtelingen.

Taak van de GGD Hollands Midden

  • we adviseren gemeenten over de inrichting van een veilige en hygiënische opvanglocatie;
  • we geven handvatten bij het organiseren van hulp bij psychosociale problemen en trauma’s. Daarbij hebben we extra aandacht voor kinderen;
  • ook voor informatie over infectieziekten zoals mazelen, tuberculose, rabiës (hondsdolheid) en natuurlijk corona kun je bij ons terecht. Het verzorgen van vaccinaties hoort daarbij;
  • Jeugdgezondheidszorg ondersteunt en adviseert bij het gezond en veilig laten opgroeien van kinderen 0-18 jaar.

Voor professionals: Informatiepagina dienstverlening Hecht voor opvanglocaties vluchtelingen uit Oekraïne.

GGD, GHOR en Veiligheidsregio

De GHOR kan je helpen met het vinden van de weg naar huisartsen-, tandartsen- en ziekenhuiszorg.
Daarnaast adviseren, ondersteunen en verbinden de GGD en de GHOR bij de organisatie van de (medische) zorg en gezondheid. We werken daarbij samen met zorgpartners en partijen zoals het Rode Kruis en VluchtelingenWerk Nederland.

Informatie en hulplijnen

  • Het informatiepunt voor vragen over gezondheid(szorg) in Hollands Midden is een initiatief van de Veiligheidregio Hollands Midden, Hecht GGD en Hecht GHOR. Je kunt bellen naar 085- 078 28 79 . Openingstijden: zie blauwe blokje bovenaan deze pagina. Je kunt ook mailen naar oekraïne@ggdhm.nl.
  • over de situatie in Rusland en Oekraïne: Rijksoverheid;
  • informatie voor burgers, gastgezinnen, gastheren en gastvrouwen, over het opvangen van vluchtelingen, en informatie en hulplijnen in het Oekraïens: GGDGHOR (onderaan de pagina);
  • informatie over onderdak, leefgeld, onderwijs, zorg & gezondheid en werk. In het Nederlands, Engels en Oekraïens: refugeehelp.nl;
  • praten via een tolkenapp: Pryv.it. Met deze app kan iedereen namelijk via de smartphone gemakkelijk een gesprek voeren met een vluchteling in zijn of haar eigen taal.
  • informatie voor ouders en jeugdprofessionals over het omgaan met de oorlog in Oekraïne: Nederlands Jeugdinstituut.