Schurft

Aantal keer bekeken: 2640, Laatst gewijzigd: woensdag, 22 februari 2017

Schurft (scabiës) is een besmettelijke aandoening die wordt veroorzaakt door de scabiësmijt. Deze mijt is niet met het blote oog te zien en graaft gangetjes in de huid en legt daar haar eitjes.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van schurft?

Eén van de belangrijkste verschijnselen is jeuk. Die kan over het hele lichaam voorkomen en geeft vooral last als het warm is en 's nachts. Op de huid kunnen blaasjes en rode bultjes ontstaan, bijvoorbeeld tussen de vingers, polsen en voeten. De eerste keer dat iemand besmet raakt, duurt het twee tot zes weken voordat verschijnselen optreden. Bij een volgende besmetting treedt de jeuk al na een paar dagen op.Schurft

Hoe kun je schurft oplopen en hoe kun je anderen besmetten?

Schurft (scabiës) komt vaker voor onder groepen mensen die dicht op elkaar leven.
Besmetting kan plaatsvinden door langdurig (15 minuten of langer) of regelmatig intensief lichamelijk contact met iemand die schurft heeft. 24 uur na een effectieve behandeling is scabiës niet meer besmettelijk.

Is schurft te behandelen?

Schurft is met medicijnen (tabletten of een crème) goed te behandelen. Ga bij klachten die wijzen op schurft naar de huisarts of de GGD. Hier kan de diagnose worden vastgesteld door het zien van een scabiësmijt onder de microscoop. Informeer huisgenoten en mensen met wie langdurig, intensief contact heeft plaats gevonden. Ook zij lopen namelijk risico besmet te zijn. Zij moeten tegelijk behandeld worden, ook als ze geen klachten hebben. Ook moet alle kleding en beddengoed tegelijkertijd worden gewassen en/of gelucht, om herbesmetting te voorkomen.

Wat doet de GGD?

Als de GGD wordt betrokken bij één of meerdere schurftgevallen, dan probeert ze te achterhalen of en op welke wijze iemand schurft heeft opgelopen en wie er nog meer besmet kan zijn. De GGD kan mensen die risico hebben gelopen, waarschuwen, voorlichten en zorgen dat zij ook worden behandeld.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de site van het RIVM:
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/S/Scabies

 

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ