Hepatitis B

Aantal keer bekeken: 13924, Laatst gewijzigd: dinsdag, 07 januari 2020

De GGD Hollands Midden doet mee aan het landelijke programma Hepatitis B.

Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B
Wat is Hepatitis B?
Vaccinatieserie
Afspraak maken
Links

Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B

De vaccinatieserie is gratis en wordt aangeboden aan mensen die door seksueel contact een verhoogd risico lopen op hepatitis B. Groepen die in aanmerking komen zijn; mannen die seks hebben met mannen en prostituees.

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen en heel besmettelijk is. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed contact. Ook bestaat de mogelijkheid dat een moeder haar kind besmet tijdens en na de bevalling. 
Meer informatie vindt u op de website www.soaaids.nl

Vaccinatieserie

Vaccineren tegen hepatitis B
Als u zich wilt laten vaccineren, krijgt u tijdens het eerste consult uw eerste vaccinatie en wordt bloed afgenomen. In het bloed is te zien of u ooit besmet bent geweest en of de infectie chronisch is. U kunt namelijk besmet zijn zonder dat u dat ooit gemerkt heeft. U hoort de uitslag als u voor de tweede vaccinatie komt.

Het vaccin wordt drie keer gegeven: tijdens het eerste consult, na één maand en vijf maanden na de tweede vaccinatie. Na drie vaccinaties zijn verreweg de meeste mensen (90%) tegen de ziekte beschermd. Zij kunnen geen hepatitis B meer oplopen. De vaccinatieserie tegen hepatitis B is geheel gratis. Homo- of biseksuele mannen kunnen voor € 27,- per vaccinatie ook combinatievaccin tegen hepatitis A en B krijgen. Ze zijn dan ook meteen beschermd tegen hepatitis A. Zie voor meer informatie over hepatitis A: https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/soas-abc/hepatitis

Afspraak maken

Het vaccin tegen hepatitis B wordt drie keer gegeven. Alleen voor de eerste vaccinatie moet u een afspraak maken. Mannen die seks hebben met mannen kunnen een  afspraak voor de eerste vaccinatie on-line maken via de website www.mantotman.nl (klik op gratis vaccineren). Prostituees kunnen de eerste afspraak ook online maken via de website https://www.soaaids.nl/nl/informatie-voor/prostitutie/hepatitis-b/gratis-vaccinatie

Voor de tweede of derde vaccinatie kunt u op onderstaande spreekuurtijden binnenlopen.
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. U kunt ook anoniem deelnemen. U vertelt dan niet uw eigen naam of adres. Om bereikbaar te zijn is het wel prettig als u uw telefoonnummer doorgeeft.

Heeft u vragen, bel dan met de GGD HM, telefoonnummer 088 - 308 33 22.

Spreekuurtijden vestiging Leiden

Iedere vrijdag tussen 10.00 - 12.00 uur kunt u zonder afspraak voor de tweede en derde vaccinatie tegen hepatitis B of voor herhaling bloedonderzoek binnenlopen bij de afdeling dermatologie (B1, route 16) van het LUMC Leiden, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden.

Spreekuurtijden vestiging Gouda

Iedere vrijdag tussen 9.00 – 10.00 uur kunt u zonder afspraak voor de tweede en derde vaccinatie tegen hepatitis B binnenlopen bij de vestiging GGD Hollands Midden aan de Thorbeckelaan 5, 2805 CA te Gouda.
Vrijdag 28 februari is er geen inloopspreekuur bij de GGD in Gouda.

Links

www.aidsfonds.nl , de site van het AIDS Fonds
www.cocleiden.nl , de site van het COC Leiden
www.mantotman.nl , voor mannen met homoseksuele contacten

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie