Hepatitis B

Aantal keer bekeken: 19549, Laatst gewijzigd: woensdag, 18 maart 2020

De GGD Hollands Midden doet mee aan het landelijke programma Hepatitis B.

Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B
Wat is Hepatitis B?
Vaccinatieserie
Afspraak maken
Links

Gratis vaccinatie tegen Hepatitis B

De vaccinatieserie is gratis en wordt aangeboden aan mensen die door seksueel contact een verhoogd risico lopen op hepatitis B. Groepen die in aanmerking komen zijn; mannen die seks hebben met mannen en prostituees.

Wat is Hepatitis B?

Hepatitis B is een leverontsteking die ernstig kan verlopen en heel besmettelijk is. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed contact. Ook bestaat de mogelijkheid dat een moeder haar kind besmet tijdens en na de bevalling. 
Meer informatie vindt u op de website www.soaaids.nl

Vaccinatieserie

Vaccineren tegen hepatitis B
Als u zich wilt laten vaccineren, krijgt u tijdens het eerste consult uw eerste vaccinatie en wordt bloed afgenomen. In het bloed is te zien of u ooit besmet bent geweest en of de infectie chronisch is. U kunt namelijk besmet zijn zonder dat u dat ooit gemerkt heeft. U hoort de uitslag als u voor de tweede vaccinatie komt.

Het vaccin wordt drie keer gegeven: tijdens het eerste consult, na één maand en vijf maanden na de tweede vaccinatie. Na drie vaccinaties zijn verreweg de meeste mensen (90%) tegen de ziekte beschermd. Zij kunnen geen hepatitis B meer oplopen. De vaccinatieserie tegen hepatitis B is geheel gratis. Homo- of biseksuele mannen kunnen voor € 27,- per vaccinatie ook combinatievaccin tegen hepatitis A en B krijgen. Ze zijn dan ook meteen beschermd tegen hepatitis A. Zie voor meer informatie over hepatitis A: https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/soas-abc/hepatitis

Afspraak maken

Het vaccin tegen hepatitis B wordt drie keer gegeven. Alleen voor de eerste vaccinatie moet u een afspraak maken. Mannen die seks hebben met mannen kunnen een  afspraak voor de eerste vaccinatie on-line maken via de website www.mantotman.nl (klik op gratis vaccineren). Prostituees kunnen de eerste afspraak ook online maken via de website https://www.soaaids.nl/nl/informatie-voor/prostitutie/hepatitis-b/gratis-vaccinatie

Voor de tweede of derde vaccinatie kunt u op onderstaande spreekuurtijden binnenlopen.
Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. U kunt ook anoniem deelnemen. U vertelt dan niet uw eigen naam of adres. Om bereikbaar te zijn is het wel prettig als u uw telefoonnummer doorgeeft.

Heeft u vragen, bel dan met de GGD HM, telefoonnummer 088 - 308 33 22.

Spreekuurtijden vestiging Leiden

Iedere vrijdag tussen 10.00 - 12.00 uur kunt u zonder afspraak voor de tweede en derde vaccinatie tegen hepatitis B of voor herhaling bloedonderzoek binnenlopen bij de afdeling dermatologie (B1, route 16) van het LUMC Leiden, Albinusdreef 2, 2333 ZA Leiden.

Spreekuurtijden vestiging Gouda

Iedere vrijdag tussen 9.00 – 10.00 uur kunt u zonder afspraak voor de tweede en derde vaccinatie tegen hepatitis B binnenlopen bij de vestiging GGD Hollands Midden aan de Thorbeckelaan 5, 2805 CA te Gouda.

Vanwege het coronavirus zijn er tot nader orde geen inloopspreekuren in het LUMC in Leiden en bij de GGD vestiging in Gouda.

Links

www.aidsfonds.nl , de site van het AIDS Fonds
www.cocleiden.nl , de site van het COC Leiden
www.mantotman.nl , voor mannen met homoseksuele contacten