Hiv/ PEP/ PrEP

Aantal keer bekeken: 13320, Laatst gewijzigd: dinsdag, 16 juli 2019

Hoe voorkom je hiv? Wel of niet testen op hiv? Hiv positief en safe seks?

Het Humaan Immuundeficientie Virus (Hiv) veroorzaakt na verloop van tijd Aids. Besmetting met dit virus wordt veroorzaakt door onveilig vrijen of via bloed-bloed contact; bijvoorbeeld als druggebruikers elkaars injectienaalden gebruiken. Daarnaast kan een moeder die besmet is, het virus in de zwangerschap, tijdens de bevalling of via borstvoeding overbrengen op haar kind.

Hoe voorkom je hiv?

 • Veilig vrijen: informatie hierover is te vinden op de website www.soaaids.nl.
 • Geen injectienaalden gebruiken die iemand anders gebruikt heeft.
 • Geen medische ingrepen of bloedtransfusie laten doen in landen waar de gezondheidsvoorzieningen onvoldoende zijn.
 • Geen tatoeages en piercings in het buitenland laten zetten en in Nederland letten op de hygiënische omstandigheden tijdens de tatoeage.

Wel of niet testen op hiv?

U kunt in een persoonlijk gesprek met de huisarts of soa-verpleegkundige van de GGD uw overwegingen om wel of niet, of later te testen bespreken. De GGD adviseert u een hiv-test te doen wanneer u risico heeft gelopen. Kijk ook eens op https://www.hivvereniging.nl/hiv-wat-nu/testen-op-hiv.
HIV kan 3 maanden na het risico 100% betrouwbaar getest worden. Als u een hoog risico heeft gelopen, of verschijnselen heeft van een recente hiv infectie, hoeft u echter niet zo lang te wachten. Al 2 weken na het risico kan hiv aangetoond worden in de test. Voor de 100% zekerheid kunnen we de test na 3 maanden herhalen.

PEP

In een acute situatie, waarin hoge kans op besmetting bestaat, bijvoorbeeld bij een gescheurd condoom van een hiv-positieve partner, prostituee, of onvrijwillige seks met onbekende partner, raden wij u aan om de GGD zo spoedig mogelijk te bellen voor overleg. Bel dan met het volgende nummer: 088 – 308 34 00. Buiten kantoortijden en in het weekend kunt u bellen met de spoedeisende hulp van het LUMC (regio Leiden) of de spoedeisende hulp van het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam (regio Gouda). In een acute situatie met verhoogd risico kunt u namelijk een PEP-behandeling krijgen. Pep staat voor Post Expositie Profylaxe: een kuur met hiv-remmers om te voorkomen dat je hiv-positief wordt. Het is dan wel belangrijk dat u zo snel mogelijk met de kuur begint, in elk geval binnen 72 uur na het risico. Na 72 uur heeft het geen zin meer om te starten met PEP.
Bent u een man die seks heeft met andere mannen? Doe dan op Man tot Man de PEP check. Met de PEP check kun u zien of u in aanmerking komt voor PEP.

PrEP

PrEP is een pil die de kans dat u Hiv oploopt sterk verlaagt. U kunt PrEP door uw huisarts voorgeschreven krijgen. Als u PrEP wilt gaan slikken, bespreek dit dan met uw huisarts. Uw huisarts zal dan samen met u kijken naar de mogelijkheden. PrEP wordt (nog) niet vergoed door uw zorgverzekering, u moet het medicijn zelf betalen. PrEP kost op dit moment rond de 50 euro per maand. Daarnaast zijn er ook laboratoriumkosten aan verbonden.

Het kan zijn dat uw huisarts nog niet van PrEP gehoord heeft, of hier nog geen ervaring mee heeft. Wijs hem of haar dan op het PrEP-protocol. Dit is te vinden op de website van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren: http://nvhb.nl/. Er is ook informatie te vinden op de nationale website voor huisartsen: https://www.nhg.org/ Bij vragen kan de huisarts contact opnemen met de GGD

Ook als u nu al PrEP slikt, is het belangrijk om dit te bespreken met uw huisarts: hij of zij kan u dan helpen om dit zo veilig mogelijk te doen. Voor soa-controles kunt u naar de GGD komen.

Als u PrEP op een goede manier gebruikt, wordt de kans dat u hiv oploopt heel klein. Het werkt niet tegen andere soa (seksueel overdraagbare aandoeningen), dus het blijft belangrijk om condooms te gebruiken.
Kijk voor meer informatie op: https://mantotman.nl

Hiv positief en safe seks?

Indien u positief bent getest op hiv, en wisselende seksuele contacten heeft, raden wij u aan om uzelf 2 keer per jaar op soa’s te laten testen. U bent namelijk gevoeliger voor het oplopen van andere soa’s.
Wil u meer weten over hiv positief en safe seks?  Kijk dan op de website www.soaaids.nl.

Meer informatie

Voor algemene informatie rondom hiv (en andere soa) kunt u bellen naar de aids soa infolijn: (0900) 204 20 40.
De GGD beschikt ook over voorlichtingsmateriaal over veilig vrijen, soa en aids.

Links

U kunt op de volgende websites uitgebreide informatie vinden over Hiv en andere Soa:

www.soaaids.nl
www.aidsfonds.nl
www.hivnet.org
www.mantotman.nl

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl