Tatoeages piercings en PMU

Aantal keer bekeken: 6915, Laatst gewijzigd: maandag, 21 augustus 2017

De GGD beoordeelt middels een inspectie of ondernemers die tatoeëren, piercen en/ of permanente make-up aanbrengen veilig werken.

Wat is tatoeëren, piercen en permanente make-up (PMU)

Tatoeëren
Tijdens het aanbrengen van een tatoeage wordt met vele kleine naaldjes een kleurstof onder de huid gebracht. Hierdoor ontstaat een afbeelding die voor altijd zal blijven zitten.

Piercen
Bij het zetten van een piercing wordt de huid (en in sommige gevallen ook kraakbeen) doorboord door middel van een naald. Daarna worden ringen of staafjes aangebracht. Het prikken van een gaatje in de oorlel is ook een vorm van piercing. Het gaatje wordt in dat geval met behulp van een piercinginstrument gemaakt.

Permanente make-up
Het aanbrengen van permanente make-up lijkt op tatoeëren. Bij permanente make-up worden de pigmenten echter minder diep in de huid aangebracht. Hierdoor blijven de kleurstoffen niet voor altijd zitten. Na gemiddeld 2-6 jaar zal het effect van PMU verdwenen zijn.

Risico's voor de gezondheid

Als een tatoeage of piercing op een deskundige en hygiënische wijze wordt gezet en daarna goed wordt verzorgd is de kans op het optreden van complicaties gering. De kans hierop kan echter nooit helemaal weggenomen worden. Mogelijke risico's zijn:

 • allergische reacties als gevolg van inkt, pigmentstoffen of sieraad
 • overdracht van infectieziekten zoals hepatitis B C of hiv - door bloed-bloed contact - lokale ontstekingen door bacteriële infecties
 • vorming littekenweefsel
 • uitgroeien en/of ontsteken van het sieraad (bij het aanbrengen van een piercing)

Inspecties van de GGD

In juni 2007 is het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen van kracht geworden. Dit besluit stelt dat personen die tatoeëren, piercen, permanente make-up aanbrengen, cosmetische tatoeages aanbrengen of met een piercinginstrument gaatjes prikken in het vlakke gedeelte van het kraakbeen van het oor of neusvleugels, veilig moeten werken.
De GGD beoordeelt middels een inspectie of ondernemers die bovengenoemde handelingen verrichten, veilig werken. Tijdens deze inspectie gaat de GGD uit van hygiënerichtlijnen. Deze richtlijnen zijn openbaar en te vinden op www.lchv.nl.
De GGD geeft, namens de Minister van VWS, een vergunning af aan ondernemers die veilig werken. Ondernemers die niet veilig werken, ontvangen geen vergunning. Wanneer een ondernemer zonder vergunning doorgaat met zijn werkzaamheden, kan de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) een boete opleggen.
Op www.veiligtatoeeren.nl, www.veiligpiercen.nl en www.veiligpmu.nl kunt u zien welke ondernemingen een vergunning hebben gekregen.

Waar kunt u op letten

Als een onderneming in het bezit is van een vergunning van de Minister van VWS kunt u ervan uitgaan dat er hygiënisch wordt gewerkt. Maar bij het zoeken naar een voor u geschikte onderneming voor het zetten van een tatoeage, piercing of permanente make-up kunt u natuurlijk zelf ook op een aantal punten letten.

 • Het vakmanschap van een tatoeëerder, piercer of schoonheidsspecialiste is belangrijk, maar ook smaakgebonden. Ga van te voren een gesprek aan, praat over wensen, bekijk de omgeving waar gewerkt wordt en eventueel resultaten van eerder werk
 • informeer bij anderen naar ervaringen met een onderneming
 • een tatoeëerder, piercer of schoonheidsspecialiste hoort na te gaan of u eventuele ziektes of aandoeningen heeft en of u medicatie gebruikt waarbij het zetten van een tatoeage of piercing afgeraden wordt
 • het zetten van een piercing of tatoeage gebeurt niet onder medische verantwoordelijkheid, dus er mag geen verdoving gegeven worden
 • het aanbrengen van een tatoeage of piercing moet steriel gebeuren. Dit betekent dat alle instrumenten die in aanraking komen met bloed en wondvocht steriel (vrij van ziektekiemen) moeten zijn. Alle andere instrumenten moeten schoon zijn. U kunt niet zien of instrumenten steriel zijn, wel kunt u zien of ze verpakt zijn in sterilisatiezakjes en of de verpakking onbeschadigd is. U kunt natuurlijk ook aan de piercer of tatoeëerder vragen of de instrumenten steriel zijn. Steriele instrumenten mogen niet met de blote hand worden aangeraakt!

Wat kunt u doen als een onderneming niet veilig werkt

Het kan gebeuren dat u een tatoeage, piercing of permanente make-up aan heeft laten brengen bij een onderneming waarvan u vermoed dat deze niet veilig werkt. In dat geval kunt u contact opnemen met de GGD (contactgegevens vindt u op deze pagina). Wij kunnen aan de hand van uw informatie gericht actie ondernemen.

Informatiebladen

Informatie voor ondernemers

Wilt u een vergunning aanvragen voor uw tattoo- PMU- en/ of piercingshop, bekijk dan de  informatie voor eigenaren van een tatoeage- en piercingbedrijf op deze website.

Links

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ