Risicogroepen

Aantal keer bekeken: 4417, Laatst gewijzigd: maandag, 22 juli 2019

De andere thema’s op deze website (zoals lichamelijke en psychische gezondheid en bewegen en overgewicht) laten zien dat de kans op een minder goede gezondheid en een minder gezonde leefstijl verschilt voor inwoners met verschillende achtergrondkenmerken. Bijvoorbeeld een laag opleidingsniveau en moeite hebben met rondkomen. Dit zijn factoren die bijdragen aan de zogenaamde sociaal economische gezondheidsverschillen. In Hollands Midden behoort 12% van de inwoners tot een risicogroep voor het hebben van een minder goede gezondheid, gebaseerd op sociaal economische factoren. Dit betekent dat zij twee of meer van de volgende kenmerken hebben: alleenstaand, laag opleidingsniveau, een laaghuishoudinkomen (maximaal €16.100 ), moeite met rondkomen of een niet-westerse migratieachtergrond. Van de inwoners van 19 t/m 64 jaar heeft 12% twee of meer van deze risicokenmerken en van de ouderen 14%.

Leeftijd en geslacht
Gemeenten
Trends

Vrouwen hebben vaker twee of meer risicokenmerken dan mannen

Vrouwen (15%) hebben vaker twee of meer risicokenmerken dan mannen (9%). Naarmate inwoners ouder worden hebben zij vaker twee of meer risicokenmerken. Het percentage inwoners dat tot een risicogroep behoort stijgt sterk vanaf de leeftijd van 80 jaar.

risicogroepen afbeelding1

In Leiden hebben relatief veel inwoners twee of meer risicokenmerken

Vergeleken met andere gemeenten in Hollands Midden hebben inwoners van Leiden relatief vaak twee of meer risicokenmerken (18%). Dit komt omdat in deze gemeente relatief veel studenten wonen en zij een laag inkomen hebben. In Kaag en Braassem (8%), Teylingen (8%) en Zoeterwoude (9%) hebben relatief weinig inwoners twee of meer risicokenmerken.

risicogroepen afbeelding2

Het percentage inwoners met twee of meer risicokenmerken bleef gelijk

Het percentage inwoners met twee of meer risicokenmerken was in 2012 gelijk aan 2016 (12%).

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie