Vocht en schimmel

Aantal keer bekeken: 12501, Laatst gewijzigd: dinsdag, 21 april 2015

Waarschijnlijk staat u er niet bij stil, maar dagelijks zijn wij bezig om de lucht binnenshuis flink te 'vervuilen'.

Ventileren nodig voor gezonde woning  

We koken, douchen, roken, zetten de vaatwasser aan of stoken de open haard nog eens op. Al deze handelingen vervuilen de lucht binnenshuis. Veel mensen denken dat het raam openzetten wel afdoende is. Maar een raam staat veelal voor korte duur open, zeker als het buiten regent of koud is. Het is beter voor uw gezondheid om te zorgen voor een continue ventilatie.

Vocht in huis

Mensen ontdekken vocht meestal in een laat stadium als er zwarte schimmelplekken op de muur ontstaan, behang loslaat of verf afbladdert. Toch kunt u al eerder vochtproblemen ontdekken, bijvoorbeeld doordat ruiten langdurig beslagen zijn of er een bedompte lucht in huis hangt.

De ongezonde invloed van vocht

Een vochtige woning kan schadelijk zijn voor uw gezondheid en kan bij mensen met gevoelige luchtwegen klachten veroorzaken. Denk aan benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, slijmvorming of chronische neusverkoudheid. Kinderen die opgroeien in een vochtig huis, hebben een grotere kans op gezondheidsklachten. Overigens ontstaan gezondheidsproblemen niet door het vocht zelf. Vooral schimmels en huisstofmijten zijn de boosdoeners.

Ventileren en isoleren

Door een goede isolatie bezuinigen we op stookkosten en sparen we het milieu. Maar nog steeds is ventilatie nodig! Sluit roosters, ventilatiekanalen en bovenlichten nooit af. Overigens gaan ventileren en energie besparen prima samen. Een woning met een vochtig binnenklimaat kost namelijk meer energie om te verwarmen dan een woning die van binnen droog is. Dus als u continu ventileert, hoeft u uiteindelijk minder te stoken.

Radon in de woning

Radon is een radioactief edelgas dat vrijkomt uit bouwmaterialen en uit de bodem (onder de woning). U kunt radon niet zien, ruiken of proeven (maar wel meten met speciale apparatuur). Het gas is van nature aanwezig in de buitenlucht. In woningen (en vooral kruipruimtes) kan radon zich in de lucht ophopen, waardoor de concentratie hier hoger is dan buiten. Verhoogde radonconcentraties in de woning verhogen de kans op longkanker. Door goed te ventileren kunt u er voor zorgen dat de radonconcentratie in de woning laag blijft.

Enkele tips

 • Houd ventilatieroosters boven de ramen open. Is het buiten erg koud, sluit ze dan maximaal voor de helft.
 • Maak roosters regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger. Vergeet daarbij niet de buitenkant schoon te maken. Spinnenwebben of bladeren kunnen de roosters afsluiten.
 • Bent u klaar met koken? Laat de afzuigkap nog een kwartiertje aanstaan, zodat het overtollige vocht in uw keuken wordt afgevoerd.

Meer informatie

Meer informatie vindt u in het Informatieblad Vocht schimmels en gezondheid (pdf)

Fotografie: Roald Beuving.

Deel deze pagina
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Contactinformatie

 • GGD Hollands Midden (Leiden)

  Parmentierweg 49,
  2316 ZV Leiden
  T 088 - 308 30 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  GGD Hollands Midden (Gouda)

  Thorbeckelaan 5
  2805 CA Gouda
  T 088 - 308 32 00
  E-mail: info@ggdhm.nl

  HKZ