Vaccinatie voor 9 jarigen

Aantal keer bekeken: 45952, Laatst gewijzigd: dinsdag, 19 januari 2021

De vaccinaties HPV en de 9-, 12- & 14-jarigen, worden gegeven onder aangepaste omstandigheden die voldoen aan de Corona maatregelen.

Alle kinderen krijgen in het kalenderjaar waarin ze 9 jaar worden een oproep voor de inentingen difterie, tetanus en polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR).

Uitnodiging

De ouders van de 9-jarigen krijgen een schriftelijke uitnodiging thuisgestuurd. Op deze uitnodiging staat de datum, het tijdstip en de plaats van de vaccinatie aangegeven. Daarnaast zijn er 2 oproepkaarten toegevoegd, die bij de vaccinatie afgegeven moet worden. Op het vaccinatiebewijs van het kind, dat u bij de eerste vaccinatie heeft gekregen, worden de nieuwe inentingen bijgeschreven. De twee inentingen worden tegelijkertijd gegeven, in elke bovenarm een.

Prik Gemist?

Kinderen die een vaccinatie hebben gemist, krijgen een herinneringskaart op het huisadres met het verzoek aan de ouders om contact met de GGD op te nemen. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een inhaalmogelijkheid. Dit geldt voor alle vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma.

Bijwerkingen

Na vaccinatie bestaat er een kans op lichte bijwerking.
Door de DTP-vaccinatie (in de linkerarm) ontstaat vaak een gevoel van een stijve arm of spierpijn.
Ook kan het rood worden op de plek van inenting.
Soms krijgt het kind, binnen één dag na inenting, lichte verhoging.
Door de BMR-vaccinatie kan, na 5 à 12 dagen, verhoging optreden, eventueel gepaard gaande met kleine rode vlekjes.

Op de website van het RIVM vindt u meer informatie over bijwerkingen.

Prikangst

Sommige kinderen zijn erg bang voor vaccinaties. Om de angst te verminderen is het belangrijk om uw kind van tevoren uit te leggen wat er gaat gebeuren. Begin hier niet te vroeg mee, hooguit de dag ervoor. Uit onze ervaring blijkt dat vrijwel alle angstige kinderen achteraf vinden dat de prikken erg meevallen. Tijdens de vaccinatiemiddag zal de verpleegkundige het kind ook kort uitleggen hoe de vaccinatie in zijn werk gaat. Wanneer u vermoedt dat uw kind hevige angst heeft voor de vaccinatie en het moeilijk te vaccineren zal zijn, is het verstandig om vooraf even contact op te nemen met de afdeling jeugdgezondheidszorg. Wij bekijken dan samen met u of we het kind aan het begin of einde van de middag apart kunnen vaccineren.

Contact

Het werkgebied van de GGD omvat twee regio's, Midden-Holland (hoofdvestiging Gouda) en Zuid-Holland Noord (hoofdvestiging Leiden).
Klik Werkgebied om te zien binnen welke regio uw woonplaats valt.

Contact Midden-Holland (vestiging Gouda)

Het telefoonnummer van het Jeugdvaccinatie spreekuur is 088 - 308 31 10
Dit nummer is bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur voor zowel inhoudelijke vragen als voor het verzetten van een afspraak.

Contact Zuid-Holland Noord (vestiging Leiden)

Voor inhoudelijke vragen over vaccinaties en het rijksvaccinatieprogramma kunt u ons bellen op woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur op telefoonnummer 088 - 308 34 70 of mailen naar jgzrvp@ggdhm.nl .
Als u alleen uw afspraak wilt verzetten kunt u op werkdagen bellen tussen 9.00 en 16.00 uur naar het nummer 088 - 308 34 80.

Links

www.rijksvaccinatieprogramma.nl , website van het RIVM over het Rijksvaccinatieprogramma